INVIGNINGSFEST! 🎉 Just nu får du 50% rabatt på en ny hemsida, eller på uppdatering av din befintliga site. Du hittar erbjudandet här 👈

juni 19, 2024

3 vanliga on-page seo misstag och hur du undviker dem

1. Felanvändning av interna länkar

Interna länkar är en av de enklaste och mest effektiva strategierna för on-page SEO. De hjälper både sökmotorer och användare att navigera din webbplats. Att använda interna länkar på rätt sätt kan förbättra din webbplats synlighet och användarupplevelse.

Vad är interna länkar?

Interna länkar är länkar som leder från en sida på din webbplats till en annan sida på samma webbplats. Tänk på dem som vägskyltar som visar dina besökare vart de ska gå härnäst. Genom att använda interna länkar kan du guida dina besökare till relevant innehåll och hålla dem engagerade längre, samt förbättra din on-page SEO.

Varför är interna länkar viktiga för on-page SEO?

Interna länkar spelar en viktig roll i on-page SEO av flera skäl. För det första hjälper de sökmotorer att förstå strukturen och hierarkin på din webbplats. När sökmotorer crawlar din webbplats, följer de dessa länkar för att upptäcka och indexera ditt innehåll. Ju mer interna länkar en sida har, desto viktigare uppfattar sökmotorerna den sidan som.

Hur använder man interna länkar effektivt?

Att använda interna länkar effektivt kräver lite planering och strategi. Här är några tips för att optimera dina interna länkar:

  1. Använd relevanta ankartexter: Ankartexten är den klickbara texten i en länk. Använd beskrivande och relevanta ord som ger användarna och sökmotorerna en tydlig indikation om vad de kan förvänta sig på den länkade sidan.
  2. Länka till viktigt innehåll: Se till att länka till dina viktigaste sidor ofta. Detta kan inkludera sidor som genererar intäkter, har hög trafik eller innehåller din mest värdefulla information.
  3. Skapa en logisk struktur: Din interna länkstruktur bör vara logisk och lätt att följa. Använd kategorier och underkategorier för att organisera ditt innehåll och gör det enkelt för besökare att hitta relaterad information.

Undvik överdriven användning av interna länkar

Det är frestande att överanvända interna länkar, men detta kan till och med skada din on-page SEO. För många länkar kan göra ditt innehåll svårt att läsa och minska användarupplevelsen. Sikta på att hålla dina interna länkar relevanta och till en rimlig mängd per sida.

2. Din hemsida laddar långsamt

I dagens snabba digitala värld kan snabb laddningstid göra en enorm skillnad för din webbplats. Ingen gillar att vänta på långsamma sidor, eller hur? Låt oss utforska varför laddningstid är så viktig och hur du kan förbättra din webbplats hastighet.

Varför är laddningstid viktigt?

En snabb laddningstid förbättrar användarupplevelsen avsevärt. Besökare är otåliga och förväntar sig att sidor ska laddas snabbt. Om din sida tar för lång tid att ladda, kommer många att ge upp och lämna. Det är som att stå i en långsam kö; du blir frustrerad och går vidare till nästa butik. Förbättra din laddningstid och håll dina besökare nöjda och engagerade.

Snabb laddningstid och on-page SEO

Snabb sidladdning påverkar också din on-page SEO. Google och andra sökmotorer prioriterar sidor som laddar snabbt eftersom de vill ge sina användare en bra upplevelse. En långsam webbplats kan skada din ranking, medan en snabb webbplats kan förbättra den. Genom att optimera din laddningstid kan du förbättra din synlighet i sökresultaten och locka fler besökare.

Hur påverkar snabb sidladdning konverteringar?

Det är inte bara SEO och användarupplevelse som påverkas av sidladdningstid; det kan också påverka dina konverteringar. En sekunds fördröjning i sidladdning kan minska dina konverteringar med upp till 7%. Genom att förbättra din sidladdningstid kan du öka dina chanser att konvertera besökare till kunder.

Tips för att förbättra laddningstiden

Det finns många sätt att förbättra din laddningstid. Här är några enkla och effektiva tips:

  1. Optimera bilder: Stora bildfiler kan sakta ner din webbplats. Använd verktyg som TinyPNG för att komprimera bilder utan att förlora kvalitet.
  2. Använd caching: Caching kan betydligt minska laddningstiden genom att lagra en kopia av din webbplats på användarens enhet. Detta gör att sidor laddas snabbare vid återkommande besök.
  3. Minifiera kod: Genom att minifiera HTML, CSS och JavaScript kan du minska filstorleken och förbättra laddningstiden. Det är som att klippa bort överflödigt fett och bara behålla det väsentliga.
  4. Snabb hosting: En snabb och pålitlig server är grundläggande för en snabb webbplats. Om din server är långsam, överväg att uppgradera till en bättre hostingleverantör.

För att analysera din laddningstid finns det en mängd olika verktyg. Jag gillar lighthouse, om du gör en lighthouse-analys får du även viktiga insikter i tillgänglighet, SEO och prestanda.

3. Hemsidan är inte mobilanpassad

I dagens digitala värld är det viktigt att optimera din webbplats för mobilanvändare. Fler och fler människor använder sina mobila enheter för att surfa på nätet. Om din webbplats inte är mobilvänlig kan du förlora många potentiella besökare. Låt oss utforska varför det är viktigt och hur du kan göra din webbplats mer mobilvänlig.

Varför mobilanpassning är viktigt för on-page SEO

Google och andra sökmotorer prioriterar mobilvänliga webbplatser i sina sökresultat. Om din webbplats är mobilanpassad ökar chanserna att den rankas högre. En mobilvänlig webbplats förbättrar också användarupplevelsen. När dina besökare enkelt kan navigera och läsa ditt innehåll på sina mobiler, är det mer sannolikt att de stannar kvar längre.

Anpassa layout för mobila enheter

Att anpassa layouten är ett av de första stegen för att optimera för mobilanvändare. Använd en responsiv design som anpassar sig efter olika skärmstorlekar. Responsiv design säkerställer att din webbplats ser bra ut och fungerar väl på både mobiler och datorer. När layouten är flexibel och anpassar sig efter besökarens enhet, blir upplevelsen mycket bättre.

Gör navigeringen enkel och intuitiv

När det kommer till mobilanvändning är enkel och intuitiv navigering avgörande. Använd en tydlig och lättåtkomlig meny. Placera viktiga länkar och knappar på platser där de är lätta att nå med tummen. En bra tumregel är att hålla navigeringen enkel och rak på sak. Tänk på att dina besökare ofta är på språng och vill hitta information snabbt och enkelt.

Undvik pop-ups och störande element

Pop-ups och andra störande element kan vara irriterande på mobila enheter. De kan blockera innehållet och göra det svårt för besökarna att navigera på sidan. Om du måste använda pop-ups, se till att de är lätt att stänga och inte tar upp hela skärmen. Ett bra alternativ kan vara att använda mindre påträngande element som banners eller sidofält.

Vill du lära dig med om SEO generellt? Spana mott blogginlägg Introduktion till sökmotoroptimering

Man framfor en dator som jobbar med on-page seo

Fortsätt läsa

Färgpsykologi: Så väljer du färger för webben

Färgpsykologi: Så väljer du färger för webben

Hur olika färger påverkar känslor och beteenden Har du någonsin undrat varför vissa färger får dig att känna dig glad, medan andra kanske gör dig lugn eller till och med lite orolig? Det är ingen slump. Färger har en kraftfull inverkan på våra känslor och beteenden....

Mobilanpassad hemsida: Ett måste 2024

Mobilanpassad hemsida: Ett måste 2024

55% av all trafik på nätet sker från mobila enheter. Faktum är att från och med 5 juli 2024 baserar google alla sina sökresultat på mobilversionen av hemsidor. Har du en webbplats som inte är mobilanpassad riskerar du alltså att inte indexeras på sökmotorer. I så fall...

Hur du designar en tillgänglighetsanpassad hemsida

Hur du designar en tillgänglighetsanpassad hemsida

Universell design Så hur designar du en tillgänglighetsanpassad hemsida? Ett bra sätt är att börja med att implementera Universell design. Universell design är en designprincip som strävar efter att skapa produkter, miljöer, program och tjänster som kan användas av...